Foto: Persvoorstelling ism gezongheidszorg Oostkust

 

 

Het lokaal bestuur biedt, in samenwerking met de Eerstelijnszone Oostkust, gratis een Gele Doos aan alle 75-plussers aan.

De Gele Doos is een herkenbare bewaardoos. In deze doos stopt u (medische) gegevens die nuttig zijn voor hulpdiensten in een noodsituatie of bij een verdwijning. De Gele Doos wordt bewaard in uw koelkast omdat dit een gemakkelijke vindplaats is.

 

 

Hoe werkt de Gele Doos?

 

We vragen u om alle levensbelangrijke informatie over uzelf in te vullen op de bijgeleverde fiches en te bewaren in uw Gele Doos: persoonsgegevens, contactgegevens en medische gegevens.

 

Bewaar de Gele Doos altijd in uw koelkast: dat is voor de hulpdiensten een gemakkelijke vindplaats en zo weten ze in elk huis onmiddellijk waar ze de doos kunnen vinden. Als u de bijgeleverde sticker op de binnenkant van uw voordeur kleeft, weten de hulpverleners ook meteen dat ze uw gegevens in de Gele Doos in uw koelkast kunnen vinden.

 

In een noodsituatie telt elke minuut. Hulpverleners kunnen via deze Gele Doos snel handelen. Ze kunnen de mensen in uw omgeving contacteren en gemakkelijker alle noodzakelijke informatie doorgeven aan spoeddiensten of ze kunnen gerichter naar u op zoek gaan als u vermist bent.

 

Bij de doos zitten standaard per persoon twee fiches: een medische fiche en een fiche ‘vermiste persoon’. Die fiche ‘vermiste persoon’ is vooral van belang voor mensen die door dementie of andere aandoeningen een verminderd oriëntatiegevoel hebben en sneller de weg kwijtraken.

 

 

gele doos1 9dcc4

 

Wanneer afhalen?
 • Alle 75+ers ontvangen deze brief om de Gele Doos af te halen. Neem deze brief mee naar uw afhaalpunt en laat deze afstempelen in ruil voor jouw Gele Doos.

 • U kan uw gele doos ophalen vanaf 6 december 2022.

 • Alle 80+’ers ontvangen de Gele Doos thuis. Deze worden aan huis gebracht tijdens het jaarlijkse bezoek door de vrijwilligers.

 

 

 

Waar afhalen?
 • Dit kan in het gemeentehuis van Zuienkerke, Kerkstraat 17, bij de dienst bevolking, de dienst vrijetijd of de sociale dienst van het OCMW (voormiddag).

 • Lukt het niet om zelf de doos op te halen? Geen probleem: iemand anders kan de doos ophalen met deze brief.

 

 

Wat na afhalen?
 • Vul de medische fiche in of laat deze invullen door een familielid, mantelzorger of huisarts. 

 • Vul eventueel de fiche vermiste personen in: vooral van belang voor personen met dwaalgedrag door bijvoorbeeld dementie.

 • Voeg een kopie van uw identiteitskaart toe en/of een recente foto.

 • Voeg uw medicatielijst toe. Dit kunt u vragen aan uw apotheker of huisarts.

 • Eventueel kunt u ook documenten rond vroegtijdige zorgplanning of wilsverklaringen toevoegen.

 • Plaats de Gele Doos in uw koelkast.

 • Plak de bijgevoegde sticker aan de binnenkant van uw voordeur. (Ook al gebruikt u zelf de voordeur niet als hoofdingang.)

 • Vergeet niet om de informatie in uw Gele Doos regelmatig bij te werken zodat de hulpdiensten altijd de meest actuele informatie vinden.

 

 gele doos Klein c030f

 
Nieuwe blanco fiches nodig?

 

De medische fiche en de fiche vermiste persoon kunt u hier downloaden:

 

Voor de medische fiche:   https://www.mebosoft.be/zuienkerke_online/pdf_docs/Medische_fiche_Zuienkerke.pdf

Voor de vermissingsfiche: https://www.mebosoft.be/zuienkerke_online/pdf_docs/Vermissingsfiche_Zuienkerke.pdf

 


Nog vragen? Neem dan gerust contact op met de sociale dienst, per mail naar socialedienst@zuienkerke.be of telefonisch op het nummer 050/42 79 98.

 

De ‘Gele Doos’ is een initiatief van de lokale besturen Oostkust in samenwerking met de Eerstelijnszone Oostkust.