Maria 100 6

 

Toespraak van schepen Noël Delaere op zaterdag 23 maart 2024:

 

Beste familie en vrienden van Maria;

Beste mensen van het Gemeentebestuur,

En vooral beste Maria,

 

Vandaag mogen we je 100ste verjaardag vieren. Hier in het gemeentehuis, omringd door je familie en vrienden en mensen van het Gemeentebestuur, willen we stilstaan bij deze bijzondere mijlpaal in je leven, voor een kleine gemeente ook een uitzonderlijke gebeurtenis. Je werd geboren in Ichtegem op 19 maart 1924 en je groeide er op in een warm gezin met vier kinderen. Je had een zus Julia en twee broers André en Michel.

 

Maria 100 3

 

Op 7 januari 1950 trouwde je met Aimé Wille, een sympathieke en aimabele man die verschillende aanwezigen goed gekend hebben. Jullie gingen in Houtave wonen en hebben er gewoond tot 1953. Daarna zijn jullie verhuisd naar de Nieuwe Steenweg in het centrum van Zuienkerke. Er kwamen drie kinderen André, Nadine en Eddy, 4 kleinkinderen Sylvie, Ilse, Rebecca en Andy en intussen zijn er 5 achterkleinkinderen Jarne, Fleur, Josephine, Kyra en Estelle.

Onze burgemeester kent je al langer en zal daarom zal hij straks nog een woordje tot je richten en er is ook nog een verrassingsoptreden waarin enkele episodes en anekdotes uit je rijkgevulde leven aan bod zullen komen.

 

Maria 100 4

 

Als schepen van feesten ben ik blij dat ik eerst een kort woordje mag zeggen en je kan feliciteren namens de hele gemeenschap van Zuienkerke. Ik leerde je kennen via mijn pa, die net als jij geboren werd in 1924. Telkens wanneer we jou ergens tegenkwamen volgde er een geanimeerde en gezellige babbel, die steevast eindigde met de woorden “Hou je goed en om het langst”. Mijn pa zei achteraf altijd “Maria zal langer leven, want ze is veel gezonder dan ik”;

 

maria 100 7

Maria, met je veerkracht en je doorzettingsvermogen heb je de 100 gehaald. De aanwezigen van vandaag bewijzen dat je levenslange vriendschappen gesmeed hebt. je hebt de wereld zien veranderen en je aan alle evoluties vlot aangepast. Ik vernam dat je vroeger graag meehielp op het land en dat je niet enkel voor je eigen kinderen gezorgd hebt, maar dat je ook met veel toewijding zorgde voor tal van andere kinderen in de familie. Het was altijd een plezier om je tegen te komen. Je positieve ingesteldheid, je levenslust, je aanstekelijke lach en het vuur in je ogen deden me altijd deugd. Ik vertelde over je aan woordkunstenares Nathalie uit Brugge. Zij schreef een tekstje in kalligrafie dat bij je past en dat we je graag ingekaderd als herinnering aan dit verjaardagsfeestje meegeven. Haar tekst luidt: “Wie zich gelukkig voelt met het geluk van anderen bezit een rijkdom aan warme herinneringen, jeugdig enthousiasme, creatieve expressie, een grenzeloze verbeelding en een leven vol verhalen”.

 

maria 100 2

 

We kregen ook felicitaties vanuit het Koninklijk Paleis. In een speciale brief lezen we het volgende: “De Koning en de Koningin hebben vernomen dat in uw gemeente de honderdste verjaardag van Mevrouw Maria Christiaen zal worden gevierd. De Koning en de Koningin sluiten zich van harte aan bij de blijken van sympathie die aan de jubilaris zullen aangeboden worden en willen hun oprechte felicitaties en beste wensen van gezondheid en geluk overmaken”.

De Koning en de Koningin hebben ook gevraagd om aan jou, in hun naam, een door hen ondertekende foto te overhandigen.

 Maria 100 5

 

Vandaag ligt hier ook het Guldenboek dat straks zal rondgaan. Jullie kunnen er allemaal naar hartenlust iets in schrijven. Maria ontvangt hiervan achteraf een kleurfotokopie als souvenir.

 

Proficiat Maria, ik wens jou en alle aanwezigen nog een aangenaam en gezellig feestje