foto troostboom e5670
 
Elk jaar worden op 15 oktober alle kindjes herdacht die tijdens de zwangerschap of (kort) na de geboorte zijn gestorven.
In het kader daarvan wordt er warm opgeroepen om over heel de wereld tussen 19 en 20h een kaarsje te branden, zodat er een golf van lichtjes, over onze planeet reist ter nagedachtenis aan al die sterrenkindjes.
Tot nu toe konden ouders die een kindje verliezen na minder dan 140 dagen zwangerschap wettelijk gezien geen aangifte of registratie doen. Met het sterrenregister kunnen ouders die hun kindje verliezen, ongeacht de duur van de zwangerschap, hun stilgeboren kindje nu symbolisch laten registreren. Het sterrenregister staat ook open voor kindjes die al geruime tijd geleden stilgeboren zijn en waarvan nooit eerder enige vorm van registratie opgemaakt kon worden.
Een sterrenregister leek ons een eerste symbolische erkenning.
Maar toch vond het gemeentebestuur dat een sterrenregister niet voldoende was en dat het een meerwaarde kon hebben als ouders ook een plaats vinden waar ze kunnen rouwen, troost vinden en het sterrenkindje kunnen herdenken.
Na heel wat brainstormen heeft het gemeentebestuur beslist om deze troostboom aan te kopen.
 
  Iedereen van harte welkom op de serene inhuldiging van deze prachtige Troostboom.

Deze dag hebben we niet zomaar uitgekozen. Elk jaar worden er op 15 oktober alle kindjes herdacht die tijdens de zwangerschap of (kort) na de geboorte zijn gestorven.
In het kader daarvan wordt er warm opgeroepen om over heel de wereld tussen 19 en 20h een kaarsje te branden, zodat er een golf van lichtjes, over onze planeet reist ter nagedachtenis aan al die sterrenkindjes.

Graag schets ik kort hoe deze boom hier tot stand is gekomen.

Het begon allemaal met een berichtje en een gesprekje van een inwoner van Zuienkerke. Zij werkt als vroedvrouw en komt helaas af en toe in contact met kindjes die tijdens de zwangerschap of kort na de zwangerschap overlijden. Het verdriet van de ouders is vaak heel ingrijpend. Een trieste gebeurtenis die nooit  meer te vergeten is.

Zij vertelde me dat het voor sommige ouders erg pijnlijk is, als de ouders geen aangifte of registratie kunnen doen van hun overleden kindje. Want het is pas na 140 dagen zwangerschap dat je een stilgeboren kindje kan aangeven en een voornaam kan geven.

In mei 2023 startte de stad Oostende als eerste in Vlaanderen met een sterrenregister. Daarna volgden er heel veel gemeenten en ook het gemeentebestuur  Zuienkerke sprong in maart 2024 mee op de kar. Wij vonden het belangrijk dat we ouders op deze manier kunnen ondersteunen en hen een warm hart toe dragen.

Met het sterrenregister kunnen ouders die hun kindje verliezen, ongeacht de duur van de zwangerschap,  hun stilgeboren kindje nu symbolisch laten registreren. Het sterrenregister staat ook open voor kindjes die al geruime tijd geleden stilgeboren zijn en waarvan nooit eerder enige vorm van registratie opgemaakt kon worden.

Je kindje laten registreren kan bij de dienst Burgerzaken in het gemeentehuis van Zuienkerke tijdens de openingsuren ofwel via het online aanvraagformulier op de gemeentelijke website. De ouders die een aangifte doen, ontvangen een attest van registratie.

Een sterrenregister leek  ons een eerste symbolische erkenning.

Maar toch vond het gemeentebestuur dat een sterrenregister niet voldoende was en dat het een meerwaarde kon hebben als ouders ook een plaats vinden waar ze kunnen rouwen, troost vinden en het sterrenkindje kunnen herdenken.

Na heel wat brainstorming hebben we uiteindelijk beslist om deze troostboom aan te kopen. En hij mag gezien worden.

De troostboom is vervaardigd uit kortenstaal weegt 250 kg, de hoogste tak is 3.30m en de kruin heeft een breedte van 2.20m.

Zoals je kan zien zijn er gaatjes voorzien in de takken van de boom. Deze gaatjes dienen om “blaadjes” op te hangen. Ouders kunnen een naamblaadje laten ophangen met de gegevens van hun stilgeboren kindje.

Het reglement van het sterrenregister en troostboom is goedgekeurd in de voorbije gemeenteraad van september en is terug te vinden op de gemeentelijke website.

Met deze verwezenlijking wilt het gemeentebestuur alle ouders van stilgeboren kindjes steun geven.

Ik wil ook van deze gelegenheid gebruik maken voor de fijne samenwerking met het administratief personeel en de technische dienst. Een project die tot stand is gekomen door verschillende denk- en doepistes samen te brengen.

Er zal normaal ook nog een bordje komen met de naam Troostboom en een korte uitleg wat deze boom symboliseert. Ook een betekenisvol gedicht bij deze boom lijkt hier zijn plaats nog te vinden.

Alvast bedankt voor jullie aanwezigheid.

Annelies Dewulffoto troostboom speech annelies 62aa5