Vaak zijn armoede en sociale isolatie een gevolg van werkloosheid. Om die negatieve spiraal te doorbreken is het nodig weer aansluiting te vinden met de arbeidsmarkt.
Werkwinkel Oostkust
In de Werkwinkel van Oostkust kan je:
Als werkzoekende:
* surfen naar werk, zoeken naar opleidingen,... op de zelfbedieningspc
* inschrijven bij VDAB via de inschrijvingstelefoon
* een afspraak maken voor deskundige begeleiding en coaching bij het zoeken naar werk
* de wijkwerkconsulent raadplegen (aanwezig op maandag en vrijdag)
Als werkgever: jouw vacature laten publiceren en ondersteuning vragen bij de invulling ervan
Volgende instanties staan in de Werkwinkel tot jouw dienst:
--> VDAB (op afspraak via T 0800 30 700):
- ondersteunen van werkgevers bij invulling vacatures
- ondersteunen van werkzoekenden door middel van bemiddeling/begeleiding naar werk, info over opleidingen, aanbod vacatures, Individuele Beroepsopleiding in de Onderneming (IBO), info over de arbeidsmarkt, mobiliteit, hulp bij CV en sollicitatiebrief,…
- Wijk-werken.
- De PWA werd omgevormd tot Wijk-werken. Zuienkerke heeft zich met 9 andere gemeenten verenigd in Wijk-up en organiseert dit samen met VDAB.
- Inschrijven bij VDAB kan via het gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag tussen 8 en 19 uur) of via www.vdab.be/mijnloopbaan.
- Voor alle vragen over opleiding, tewerkstellingsmaatregelen, attesten,... kan je in eerste instantie terecht op T 0800 30 700.
--> GTB
Voor alle personen met een arbeidsbeperking. Maak een afspraak via T 050 43 26 74.
Meer informatie over de Werkwinkel Oostkust op https://www.vdab.be/contact/16034/werkwinkel-oostkust
Contact & openingsuren
- Werkwinkel Oostkust
- Kerkstraat 236
- 8370Blankenberge
- T. 050 43 26 60
Jobkracht 10
Jobkracht 10 is de dienst voor tewerkstelling en sociale activering van het lokaal bestuur Blankenberge.
Jobkracht 10 start bij een toekenning van een leefloon onmiddellijk met een intensieve begeleiding en opvolging. Voor de ene persoon kan dit een traject naar werk zijn, voor de andere persoon stappen op weg naar zelfredzaamheid en integratie.
De werking van Jobkracht 10 heeft dus twee luiken:
- begeleiding naar werk inclusief stages, taaltrajecten,…
- sociale activering met aanpak van de randproblemen.
Opgelet: werkzoekenden met een uitkering kunnen niet terecht bij Jobkracht10, wél bij VDAB
Taaltrajecten
Anderstaligen stappen meteen verplicht in een taaltraject, dit houdt in het volgen van Nederlandse les bij SNT of Ligo, eventueel aangevuld met het volgen van de wekelijkse praattafels in de bibliotheek, begeleid door vrijwilligers. De kennis van de Nederlandse taal is een belangrijke poort naar integratie in de samenleving.
Werktrajecten
Leefloongerechtigden met een mogelijkheid tot werk, volgen een werktraject. Er volgt een uitgebreide intake waarbij de stappen naar werk uitgestippeld worden en schriftelijk worden vastgelegd in een contract met alle afspraken en opdrachten, opgemaakt in samenspraak met de cliënt. Er volgen individuele gesprekken, ze nemen deel aan groepsprojecten enz.
Sociale activering
Personen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt of veel randproblemen, worden doorverwezen naar sociale activering binnen Jobkracht10. Ook voor deze zwakke doelgroep worden de te nemen stappen schriftelijk vastgelegd in een contract: het volgen van een psychische begeleiding, het werken aan middelenmisbruik, het aanvragen van een FOD-uitkering,… Het is belangrijk om te investeren in een traject dat toelaat dat de betrokkene zich duurzaam integreert in de maatschappij en de weg naar werk terugvindt.