Op donderdag 2 april kwamen de kinderen van het eerste leerjaar van de gemeenteschool van Knokke bij ons op bezoek. Een hele dag lang werkten we samen rond het onderwerp burgerzin.

Kinderen burgerzin bijbrengen is een van de opdrachten van de school. Als leerkracht van het eerste leerjaar koos ik voor volgende 3 aspecten :

-       Goede afspraken maken goede vrienden

-       Opgeruimd staat netjes

-       Respect voor alle mensen en culturen rondom ons.

Deze 3 onderwerpen heb ik verwerkt in verschillende activiteiten.

 

 

Alle kinderen kregen de opdracht om verkleed naar school te komen. Zo kregen we een multiculturele mix, een leuke afspiegeling van de maatschappij. Om 9.30u verwelkomde het bonte gezelschap de kinderen van Knokke. Zij hadden zich allemaal in koks verkleed. Na een leuke welkomstgroet aan de nieuwe vriendjes kon onze eerste activiteit beginnen. Dat bestond uit een kookmoment. Vijf kookgroepjes maakten elk een uniek gerechtje klaar: Heerlijke pizza’s uit Italië, lekkere gezonde fruitsalade, rijstpap met bruine suiker uit grootmoeders tijd, knapperige Amsterdamse pitmoppen en goudgele pannenkoeken. Het spreekt voor zich dat de kinderen dan ook alle lekkere zelfgemaakte gerechten in de loop van de dag mochten opsmullen.
Wat heerlijk toch dat we zoveel heerlijke gerechten kunnen klaar maken uit verschillende landen!

 

 

 

 

Na een kleine onderbreking mochten de kinderen op de speelplaats met een fiets, step, loopklossen of hockeystick vrij rond bewegen. Maar al snel ontdekten ze dat het vrij bewegen wel wat enige nadelen en problemen met zich meebracht. Daarom werd een parcours aangelegd en werd een agent aangesteld om alles in goede banen te leiden. Dat ging al veel beter.
Goede afspraken, maken goede vrienden.

 

 

 

 

 

Al gauw was het middag. Alle kinderen schoven gezellig aan aan tafel in onze klas en we aten gezellig samen van de zelfgemaakte pizza. Als dessert kregen de kinderen een heerlijke pannenkoek en een lekker kopje rijstpap met bruine suiker. In een mum  van tijd was alles op en waren alle  buikjes gevuld. Na de heerlijke maaltijd kregen de kinderen tijd om even rustig te spelen. Tijdens die speeltijd kwamen al enkele meisjes en jongens vertellen dat ze al nieuwe vriendjes hadden gemaakt. Leuk!!

 

 

In de namiddag leerden de kinderen aan de hand van een leuk filmpje van Raaf en Fhad dat we ons vuilnis moeten leren sorteren. Het afval dat we sorteren kan weer hergebruikt worden. Zo maakt men van puinafval kleine steentjes. Dat wordt dan weer gebruikt als onderlaag voor het asfalt van nieuwe wegen. Hout wordt gemalen en daar maken ze nieuwe platen van. Sommige dingen die nog bruikbaar, hersteld of opgekuist kunnen worden, kun je gewoon nog naar de kringloopwinkel brengen. Daar kunnen de mensen die spullen voor een prikje gaan kopen.
Maar afval wordt niet in alle landen gesorteerd. In India bijvoorbeeld komt alle afval op een grote afvalhoop terecht. Een berg van wel 10 meter hoog. De kinderen die rond die afvalberg wonen moeten daar op zoek gaan naar nog bruikbare spullen, plastiek of metaal. Voor het  verzamelde vuilnis krijgen ze dan wat geld. Aan de hand van enkele foto’s uit India toonde ik de kinderen dat de kinderen daar ook spelen op die grote afvalberg. Toen werd het wel even stil in de klas…
Via een estafettespel leerden de kinderen dan ook hoe ze papier en karton, PMD en textiel moesten sorteren. Het was een hele spannende wedstrijd. Maar iedereen heeft alles prima gesorteerd!
Opgeruimd staat netjes!

 

 

 

 

Met afval kun je ook heel leuke dingen maken. En dat deden we dan in onze laatste activiteit van de dag. In kleine groepjes knutselden we nog enkele leuke dingen : een bloempotje uit een gerecycleerde plastiek petfles, een windmolentje die onze dromen kan laten vliegen in de wind en een mooi versierd paasei, een typische Russische traditie rond Pasen.

 

 

Rond 15.15u namen we dan afscheid van de vriendjes van Knokke. Blij en met een tas vol leuke herinneringen vertrokken ze richting Knokke. En wij… wij maakten het nog wat gezellig in klas en genoten nog na van de leuke en leerrijke dag.

 

 

 

Mijn dank gaat nog uit naar alle ouders, grootouders en oud-leerlingen die ons hebben geholpen om er een fantastische dag van te maken!!!