Op 30 april beleefden de leerlingen van 5 en 6 en hun begeleiders een prachtige dag. De gemeente bood ons een fantastische uitstap naar de Westhoek aan. Het werd een leuke dag die we bovendien samen met Akkerwinde, de school uit Nieuwmunster, mochten beleven. 

We startten de dag met een ontbijt op school. De leerlingen kregen voedselbonnen (melk, vlees, brood en chocolade) aangeboden. Onderling mochten ze bonnen wisselen. Jammer voor diegene die een bonnetje voor chocolade hadden want die was helaas niet aangekomen uit Berlijn... 

Na dit stevig ontbijt vertrokken we richting onze eerste stop, de Ganzenpoot te Nieuwpoort. Onze fantastische gids Filip wist heel wat leerrijke zaken te vertellen. Vervolgens stopten we in Vladslo en bezochten we er de militaire begraafplaats. De leerlingen van het zesde leerjaar lazen er hun zelfgemaakte gedichten (die ze tijdens de week van de Vrede maakten) voor bij het beeld van 'het treurende Ouderpaar'. 

We vertrokken vervolgens naar Poperinge.  Na de lunch bezochten we er de Lijssenthoek militaire begraafplaats. De nonkel van juf Ingrid gidste ons in het museum en op de begraafplaats zelf. 

Onze kinderen luisterden aandachtig, maar uiteraard hadden ze wel eens zin om even te ontspannen. 

Begeleider Wim van Akkerwinde had een leuk boek mee en dat werd meteen de inleiding voor wat speelvertier. Wisten jullie dat er aan de vooravond van Kerstims 1914 eventjes wapenstilstand was? De soldaten verbroederden, deelden cadeautjes uit en speelden een potje voetbal. De twee voetbalteams, de Engelsen en de Duitsers, speelden in een grasveld met geïmproviseerde doelen. Na de match deelden de lln. cadeautjes aan elkaar uit, een snoepje uit de oude doos nl. een zoethoutstokje. 

We reden verder naar onze volgende bestemming, Hill 60 waar we een war game speelden. De lln. kregen elk een identiteitskaart en moesten zoveel mogelijk groene kruisjes en zo weinig mogelijk rode kruisjes verzamelen. De lln. konden zich even helemaal uitleven, maar let op voor de tikkers...! 

Nu hadden we wel een heerlijk avondmaal verdiend. Frietjes, voor één keer mag dat wel eens. Fantastisch om die blije gezichtjes te zien en smullen maar! 

Om deze fantastische dag af te sluiten trokken we nog naar de Menenpoort en beluisterden we er de beklijvende Last Post. Enkele leerlingen mochten een krans neerleggen ter nagedachtenis van de gesneuvelden. 

Onze hartellijke dank aan onze leerlingen voor deze fijne dag en uiteraard aan het gemeentebestuur van Zuienkerke om deze uitstap mogelijk te maken. 

juf Ingrid, juf Greta & juf Shannah